Εγκυμοσύνη και ύπνος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Υπάρχει μία μοναδική και ξεχωριστή περίοδος στη ζωή σχεδόν κάθε γυναίκας που μόνο χαρά και ευτυχία μπορεί να προσφέρει. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, την εγκυμοσύνη. Τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει όμως στην ζωή, την καθημερινότητα και κατ΄επέκταση στον πολύτιμό τους ύπνο;


Σίγουρα θα αναρωτιέστε πως μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει τον ύπνο σας. Έχουν αποδειχθεί, σύμφωνα με έρευνες πανεπιστημίου, πολλές αλλαγές στον ύπνο κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης λόγω των σωματικών αλλαγών αλλά και των πολλαπλών ορμονών. Ως γνωστόν, το πρώτο τρίμηνο οι εγκυμονούσες χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο και ξεκούραση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο στη ζωή τους, διότι το μωρό μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για ξεκούραση θα υπάρξουν επιπλοκές και στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και εν συνεχεία και στο τρίτο τρίμηνο.


Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο ξεκινάνε οι πόνοι στην πλάτη και σε όλο το μυοσκελετικό. Όσο περνάει ο καιρός το σώμα της εγκύου γίνεται όλο και πιο βαρύ με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να γίνονται όλο ένα και πιο μαλακές και καταλήγουν να μην έχουν πλήρη σταθερότητα. Στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο προβλήματα όπως η συχνότερη ανάγκη για ούρηση έχουν ως αποτέλεσμα ο βραδινός ύπνος να είναι ακόμη πιο δύσκολος.


Εάν το αίσθημα της κόπωσης είναι πολύ έντονο προσπαθήστε να οργανώνεται την καθημερινότητά σας με συνεχόμενες ασχολίες έτσι ώστε όταν φθάνει η ώρα του ύπνου να είστε αρκετά κουρασμένοι ώστε να τον απολαύσετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χωρίς ενδιάμεσες διακοπές. Φροντίστε να μην κοιμάστε καθόλου την ημέρα διότι μπορεί να σας αφήσει ξάγρυπνους την νύχτα.
Εάν πάλι ο πόνος της πλάτης δεν σας ‘’αφήνει σε ησυχία’’ και σας διαταράσσει τον ύπνο τότε είναι η ώρα για να αλλάξετε το στρώμα σας. Επενδύστε σε ένα μέτριο προς το σκληρό στρώμα της TrikkiStrom το οποίο θα σας ανακουφίσει άμεσα. Για επιπλέον αποτελέσματα καλό θα ήταν κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής το οποίο θα δυναμώσει τους μυς της ράχης και της κοιλιακής χώρας και θα προσφέρει στο σώμα σας μεγαλύτερη σταθερότητα.


Η ναυτία και ο εμετός δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την κατηγορία θεμάτων που σας ‘’χαλάνε’’ τον ύπνο. Καταναλώστε στερεές τροφές ήπιας γεύσης τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν κοιμηθείτε για να μπορέσει ο οργανισμός να τις χωνέψει πλήρως ώστε να κοιμηθείτε με όσο το δυνατόν ελαφρύτερο στομάχι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την συχνότερη ούρηση. Το τελευταίο ποτήρι νερό καλό θα ήταν να πίνετε 2 -3 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.


Ένα επίσης συχνό πρόβλημα αποτελεί η αυπνία η οποία οφείλεται σε ποικίλα θέματα όπως το άγχος ,η δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης στάση ύπνου κλπ. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε επιπλέον μαξιλάρια υποστήριξης σε όποια σημεία του σώματός σας κρίνετε ότι είναι απαραίτητο. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μέσα στην ημέρα αλλά και των ποτών που μπορεί να περιέχουν ποσότητες καφεΐνης μέσα. Για επιπλέον αποτελέσματα κάντε συνήθεια το να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν πέσετε στο κρεβάτι το οποίο θα σας βοηθήσει υπερβολικά στο να χαλαρώσετε.


Εν κατακλείδι, ο σωστός και ποιοτικός ύπνος συμβάλει στην μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθάει στην βελτίωση της υγείας σας μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης ενώ προφυλάσσει την υγεία του βρέφους κατά τη διάρκεια της γέννησης του. Συνεπώς, φροντίστε να θέσετε το δικό σας πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας, στις υποχρεώσεις και τις δουλείες σας και προσπαθήστε να αφιερώνεται αρκετό χρόνο στην ξεκούραση και τη διατροφή σας αποφεύγοντας οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος και διαταράσσει την ηρεμία σας.

Σχολιάστε